Nieuwe tentoonstelling:Wim van Woerkom, veelzijdig en gedreven
Op 29 juni komt de burgemeester van Nijmegen naar ons Ateliermuseum om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen van een boek over Wim van Woerkom. Van Woerkom is een van de belangrijkste kunstenaars geweest in het Nijmegen van de vorige eeuw. Hij ontwierp glas-in-loodramen voor het stadhuis, voor kerken, scholen en bedrijfspanden, hij legde de wederopbouw van de benedenstad vast in tekening en ets en hij portretteerde tal van prominenten uit bestuurlijk en universitair milieu. Zijn vlotte etsen van de Stevenskerk, de Commanderie van Sint-Jan en het Valkhof, van de Ooijpolder en het landschap langs de Waal hangen nog in menig interieur.
Ook in Heumen heeft hij zijn sporen nagelaten. Want de Heumense Jorisschool kreeg bij zijn nieuwbouw behalve keramiek van Jac Maris een glas-in-loodraam van Wim van Woerkom. De twee kunstenaars hebben trouwens op verschillende plaatsen samengewerkt, onder meer in scholen en kerken in Nijmegen, Wamel, Herten en Sevenum. Het grote modehuis in de Burchtstraat tegenover het stadhuis heeft zowel beeldhouwwerk van Maris als glas-in-lood van Van Woerkom. Beiden waren ook goede bekenden in de kunstgalerij van Wim Polman in Malden.
Het boek dat het Marismuseum nu presenteert is rijk geïllustreerd. Met zijn meer dan 300 afbeeldingen is het een document over het leven in het Nijmegen van de vorige eeuw. Dankzij een subsidie van het Prins Bernhardfonds is de prijs slechts 25 euro.
Na tentoonstellingen over Peter Roovers, Albert Meertens, Jac Maris en Els Tervoort plaatst het Ateliermuseum Jac Maris hiermee opnieuw een interessante kunstenaar uit onze eigen regio voor het voetlicht.
Crucifix, keramiek, ca. 1950
Aanwinsten
Het museum heeft een prachtig crucifix verworven. Het is afkomstig van de Broeders van Onze-Lieve-Vrouw van zeven smarten. Deze congregatie had verschillende huizen in ons land, waaronder in het Noord-Limburgse Wellerlooi, waar dit kruisbeeld oorspronkelijk vandaan komt. Het corpus van ongeveer 80 cm is van geglazuurd terracotta. Het is een prachtig voorbeeld van het ingehouden expressionisme van Maris
Een bijzondere aanwinst
Een bijzondere aanwinst is de buste van Jan Toorop. Maris heeft in 1917-1918 een buste gemaakt van 28 cm hoog van de toen in Nijmegen zeer gevierde Jan Toorop. Nadat Toorop was gestorven, in 1928, heeft de Nijmeegse kunsthandel Sier Uw Huis 24 replica's laten maken van 22 cm en daar heeft ons museum er een van kunnen kopen.
Zowel het kruisbeeld als de buste van Toorop zijn aangekocht met de gelden die de Vrienden van het Museum weer hebben bijeengebracht. Waarvoor dank!
Dankzij de steun van de vrienden heeft het museum inmiddels een hele galerij met de portretbustes die Maris in de jaren dertig heeft gemaakt. Ze zullen alle te zien zijn op de tentoonstelling van het vroege werk van Maris die het museum in voorbereiding heeft voor de zomer van 2020
Buste van Jan Toorop,
kunststeen, 1928
De bronzen kopie
Recentelijk heeft ons museum ook de bronzen kopie gekregen die in 1989 was gemaakt van het oorlogsmonument op Plein 1944 voor de Limoskazerne (Luchtmacht Instructie- en Militaire Opleidingen School) in Nijmegen. Toen die werd gesloten ging het werk naar het depot van de Historische Collectie van het Regiment Limburgse Jagers in de kazerne van Oirschot. Luitenant kolonel buiten dienst Van Ommen, de conservator, heeft het nu aan ons museum geschonken. Het is een mooie aanwinst die op een bijzonder gunstig moment komt, met de herdenkingen van Market Garden in het vooruitzicht
Geschonken kunstwerken
Tot slot mag ons museum zich verheugen over enkele kunstwerken die geschonken worden door de Rabobank Regio Nijmegen. De bank is aan het ontzamelen en geeft ons drie werken die zij bezitten van Jac Maris, waaronder de karakteristieke uiltjes die lang op de vestiging in Malden hebben gestaan. De prachtige groep met paarden, die in de vestibule van de vestiging aan het Keizer Karelplein staat, komt overigens niet naar ons museum, maar blijft in Nijmegen.
Uiltjes, brons, vroegere
col. Rabobank
Programma voor de herfst
Van 14 september t/m november tentoonstelling Jac Maris, Gab Smulders en de Tweede Wereldoorlog.
De herfsttentoonstelling zal staan in het teken van de grote Market Gardenherdenkingen die dan her en der plaats vinden. Ons museum neemt daaraan deel met een dubbeltentoonstelling gewijd aan Jac Maris en Gab Smulders.
Van Jac Maris wordt de rol in beeld gebracht die hij tijdens de oorlog speelde in het verzet en tijdens de operatie Market Garden. Ook zijn er foto's te zien van de vele oorlogsmonumenten die hij gemaakt heeft.
Van Gab Smulders wordt o.a. een aantal historische diorama's (kijkkasten) geëxposeerd, met als thema's De opkomst van Hitler, De Rijksdagbrand, De hongerwinter, De evacuatie, Een Jappenkamp. Bij deze tentoonstelling verschijnt tevens een boek over Gab Smulders.
Leo Ewals, conservator