Peter Roovers
Peter Roovers en Jac Maris, dialoog en confrontatie
Peter Roovers (1902-1993) is geboren in Rotterdam, volgde daar de kunstacademie en had er zijn eerste exposities. In 1934 kwam hij naar Nijmegen, waar hij als snel opdrachten kreeg via contacten in de kringen van de nog jonge katholieke universiteit. In de Nijmeegse jaren leerde Roovers Jac Maris kennen. In het voormalig Albertinumklooster is bijvoorbeeld van beiden nog werk te zien.
In de wederopbouwperiode na de oorlog bleef de katholieke kerk een belangrijke opdrachtgever voor kunstenaars, als Roovers en Maris. De expositie laat zien, dat Roovers met name sterk was in zijn natuurstenen religieuze beelden, terwijl van Maris vooral de geglazuurde keramische beelden, zoals zijn madonna’s, eruit springen.
Van 1938 tot 1949 woonde Roovers in Mook, waar hij vriendschap sloot met Jac van Mourik en andere kunstenaars van de Plasmolen-groep. Ook Maris had vanuit Heumen contacten in deze kringen.
Vanuit Mook solliciteerde Roovers naar de functie van leraar aan de kunstacademie in Den Bosch, waar hij tot zijn pensionering bleef en tientallen kunstenaars heeft opgeleid.
In 1948 kocht Roovers het in de oorlog half verwoeste kasteel van Heijen, restaureerde het en bleef er tot zijn dood wonen. Daar kwamen de vele oorlogsmonumenten tot stand, die hij maakte voor Den Bosch, Schijndel, Venlo en elders. Ook Maris maakte vele oorlogsmonumenten. Op de expositie waren van beide kunstenaars ontwerpen hiervan te zien.
Roovers en Maris hebben verder de drie Nederlandse vorstinnen uit hun tijdperk verbeeld. Maar zie hoe verschillend met name hun uitbeelding van Juliana is! Een boeiende confrontatie.
Voor beide kunstenaars was het vrouwelijk naakt een belangrijk thema, maar met verschillende benadering. Roovers met losse toets en meer realistische weergave van een ontspannen poserend model, Maris gestileerder en verder afstaand van het individuele.
Bijzonder zijn tot slot de elegante decoraties, die Roovers, afkomstig uit de havenstad Rotterdam, in de wederopbouwtijd voor het interieur van de schepen van o.a. de Holland-Amerika-Lijn ontwierp. Met de werken die Roovers maakte voor scholen, zorginstellingen, bedrijven en particulieren in de wijde regio is hij, net als Maris, een van de karakteristieke kunstenaars van de wederopbouw en de daarop volgende periode van welvaart in Nederland.
In het museum is een boek over Peter Roovers te koop.
Hieronder ziet u foto's die gemaakt zijn op 30 januari 2015 bij een excursie die Leo Ewals organiseerde voor onze vrijwilligers naar Mook en Heijen n.a.v. deze tentoonstelling.